Hanzelijn presentaties online

Programma 2012 gepubliceerd
Voorafgaand aan elk onderdeel worden jullie nog separaat uitgenodigd met het verzoek om je aan te melden. De aanmeldingen afgelopen jaar waren overweldigend, we hopen deze lijn ook in 2012 voort te zetten.
Bijeenkomst 3 en 25 november
Spoorwegserie 1

Video ERTMS homologatie online
Eindejaar bijeenkomst Hanzelijn
Herhaling OCCR bezoek
Het tweede bezoek vindt plaats op 3 november 2011. We worden bij het OCCR ontvangen door Tom Spronk en Gerrit Rem. Leden die hun belangstelling hebben geregistreerd hebben voorrang. Ze zijn verzocht hun aanmelding uiterlijk 30 september 2001 bevestigen. Omdat het aantal beschikbare plaatsen al overtekend is, is het niet mogelijk introducees mee te nemen.
Reserveringen die voor 30 september niet zijn omgezet in een definitieve aanmelding vervallen en die plaatsen komen beschikbaar voor andere leden en/of introducees.
Verslagen ERTMS Homologatie materieel online

In de verslagen sectie van deze site vindt U de handouts van de presentaties over de ervaringen met de homologatie en certificering van ERTMS materieel op onze bijeenkomst van 15 september 2011.
Bijeenkomst 15 september

Op 15 september 2011 vertellen Lieuwe Zigterman, Frank Walenberg en Peter Wilms U het een en ander over de homologatie en certificering van ERTMS materieel. ERTMS/ETCS komt nogal eens in het nieuws. Als IRSE hebben we in maart 2010 een uiteenzetting gehad van Hans van Zandvoort (ProRail) over de ervaringen met ETCS level 1 op de Havenspoorlijn. Deze keer richten wij onze blik op het materieel. Lieuwe Zigterman zal vertellen over zijn ervaringen – vanuit KEMA Rail Transport Certification als Notified Body – met het certificeren van de Siemens locomotief ES64F4. Vervolgens schetst Frank Walenberg de context vanuit de Europese benadering en de daaruit voortvloeiende regelgeving. En hoe dat alles in de praktijk uitwerkt voor de eindgebruiker, daarover vertelt Peter Wilms. Hij geeft vanuit het perspectief van MRCE een presentatie over de recente ervaringen met de ETCS projecten binnen MRCE. Dit gaat iets verder dan alleen de certificering. Daaraan gekoppeld de vooral commerciële implicaties voor de eigenaar en de vervoerder
De bijeenkomst vindt plaats bij Movares in Utrecht en we verwachten U vanaf 16:00 uur.
16:00 – 16:15 uur Ontvangst met koffie/thee
16:15 – 16:45 uur Ervaringen van een Notified Body met het certificeren
Door: Lieuwe Zigterman
16:45 – 17:15 uur Europese Context en Regelgeving
Door: Frank Walenberg
17:15 – 17.45 uur Praktijkervaring Mitsui
Door: Peter Wilms
17:45 - 18:00 uur Vragen / Discussie
18:00 – 18.45 uur Borrel / hapje
Aanmelden kan zoals gewoonlijk weer via onze eventbrite site. Leden hebben voorrang, introducés kunnen deelnemen na een vraag per e-mail aan onze secretaris of daarvoor nog plaatsen beschikbaar zijn.
Extra bezoek OCCR gaat door
Aspect 2010 Call for Papers

Every few years the Institution of Railway Signal Engineers(IRSE) organises an international conference on the themes of Automation, Signalling, Performance, Equipment, Control and Telecommunications (ASPECT).The next ASPECT conference will take place at the prestigious Queen Elizabeth II Conference Centre in the heart of London, UK from 10-12 September 2012. The timing makes this an extra special conference – just after the Olympic Games have been held in the city, and at the start of a year of special events to celebrate the IRSE’s Centenary.
The IRSE has issued a Call for Papers, which can be found on the IRSE website at http://www.irse.org/aspect/. The Call for Papers is a downloadable PDF with full details of paper selection process, and a response form which should be completed and returned to the IRSE by email (aspect@irse.org) by 1 November 2011.
The organisers are keen to ensure that the conference covers a broad range of topics within the theme, and the widest international coverage. With this in mind can I ask you to spend a few minutes thinking about what YOU might wish to present at the conference, or pass the details on to a colleague who is best placed to make a response to the Call for Papers.
ATBe voor historisch materieel

Aan de presentaties bij het verslag van de international younger members visit in juni 2011 is een presentatie over de vereenvoudigde ATB apparatuur voor historisch materieel, in dit geval een stoomloc van de VSM toegevoegd die wellicht voor een breder publiek interessant is.
Younger Members Visit

Foto's Vialis en ALV 2011

Op 12 mei 2011 waren we te gast bij Vialis in Houten voor een rondleiding door het bedrijf en de Algemene Leden Vergadering 2011. We begonnen met een rondleiding door het bedrijf, waar altijd wel weer iets nieuws te zien is, zoals een opstelling waar led seinen aan een portaal werden getoond, bedoeld als opvolgers/vervangers voor de lichtgeleiderseinen en een nieuwe aluminium AHOB boom met schorten. Na een presentatie over het bedrijf was het tijd voor de Algemene Leden Vergadering. Dat plaatsvervangend voorzitter Peter Musters er goed de wind onder heeft bleek wel uit het feit dat een snelheidsrecord werd gevestigd bij het afhandelen van de formaliteiten, maar niet nadat Peter Musters mede bestuurslid Peter Otten nog eens uitgebreid geluk had gewenst met zijn recent ontvangen koninklijke onderscheiding.
Een selectie van de foto's vind U hier
De link naar Vialis presentatie vind U in het verslag
November Lelystad
IRSE Swiss section opgericht

We feliciteren de Zwitserse sectie van harte en wensen ze veel succes.
Peter Otten onderscheiden

Peter heeft veel maatschappelijke functies en activiteiten verricht voor de samenleving, met name in Culemborg. Peter is de grote initiator van de stichting Hospice, vrijwilligers palliatieve terminale zorg voor de laatste levensfase. Daarnaast doet hij veel pastorale werkzaamheden en zet zich in voor de kwetsbare mensen zoals ook het Elisabeth weeshuis.
Peter's doelgerichtheid, werklust en communicatieve vaardigheden komen hierbij goed van pas
Peter begon, na zijn studie Elektrotechniek aan de TU Eindhoven, in 1972 bij de NS. Gezien zijn technische opleiding kwam hij terecht in de technische hoek en is daar 36 jaar gebleven.
Peter heeft een gedegen Trein Beveiliging opleiding gehad, dit kwam hem goed van pas in de verschillende functies die hij heeft gehad. Gemiddeld is Peter om de 5 jaar van functie veranderd; hij heeft hiermee een zeer uitgebreide spoorse ervaring opgedaan. Zoals directeur bij ElectroRail, de huis aannemer die voor de grote uitdaging stond om alle Mechanische beveiliging installaties te vervangen voor Relais Beveiliging installaties (NX) Maar vooral heeft hij veel management functies gehad bij het ingenieursbureau van NS. Peter is altijd zeer geïnteresseerd gebleven in het vak Seinwezen en is al vroeg actief lid geworden van de IRSE, was lid van de council en de International Technical Committee.
Peter was één van de stuwende krachten achter de oprichting van de IRSE NL sectie en de afdeling Railsystemen van KIVI NIRIA.
Peter is penningmeester en een actief bestuurslid van de IRSE NL sectie.
Het bestuur van IRSE Nederland feliciteert Peter Otten van harte met deze Koninklijke onderscheiding.
ALV 2011
De rondleiding bij Vialis en de borrel na afloop is ook toegankelijk voor IRSE Nederland leden waarvan het membership application form nog in behandeling is in "Londen".
Minor Railways Section bezoekt Nederland
Martijn Huibers Secretary Email: mrssecretary@irse.org Tel: +44 7515 623338
Belangstellingsregistratie herhaling OCCR bezoek
Helaas was (vanwege de beperkte ruimte) het aantal deelnemers gelimiteerd op 56 personen.
Wij realiseren ons dat we daarmee een aantal IRSE-leden hebben moeten teleurstellen.
Daarom willen we de mogelijkheid bieden om in de tweede helft van 2011 nogmaals een bezoek te brengen aan het OCCR.
Uiteraard dient hiervoor dan wel voldoende belangstelling te bestaan.
Daarom vragen we belangstellenden om het OCCR te bezoeken dat even te melden via het contactformulier op deze site. Let wel, het betreft enkel een bezoek aan het OCCR en niet aan de VL-post Utrecht!
Let op: Dit betreft enkel een belangstellingsregistratie! Bij voldoende geïnteresseerden volgt later een uitvraag om u aan te melden.
Aankondiging ALV
Algemene Leden Vergadering IRSE Nederland
Locatie: Vialis, Loodsboot 15, 3991 CJ Houten
Tijd: 14:00 – 18:30 uur

Gedurende de ALV vindt o.a. de bestuursverkiezing plaats.
Deelname aan de ALV is uitsluitend mogelijk op uitnodiging, voor IRSE leden met een geldig lidmaatschap, die ook lid zijn van de IRSE Nederland
Routebeschrijving
De Nederlandse Beveiligingsfilosofie
Volg de link naar onze Kennis pagina's om het boekje "De Nederlandse Beveiligingsfilosofie" van Juli 2013 te lezen.

Excursie OCCR


Op 24 maart 2011 waren we te gast bij het OCCR Utrecht en de VL post Utrecht. Kijk op de verslagenpagina voor het verslag van het bezoek aan het OCCR
Signals Are Key

ProRail has been looking at Japanese railway practices for some time now, in an effort to understand the „secrets” behind their efficiency and see how these could be applied at home. In fact they had their „man in Japan” spend a year there and posted regular reports on his findings on their intranet. In a recent presentation to the IRSE Dutch section, Vincent Weeda (ProRail) and David Koopman (DHV) explained a concept they call „Kort Volgen” which literally translates as „rapid following” and is all about shorter headways and less complicated lay-outs. Something that should be very familiar to those of us involved with rapid transit systems.
To start it off, some observations about Japanese performance were given:

When they discussed our engineering rules with their hosts, the simple question returned was „but how can you possibly position a signal anywhere then?”
In adopting the Japanese principles, the first rule of thumb was “just position all the signals you need to optimize traffic first, and let the other technical systems follow from there” (as opposed to today where e.g. an overhead sectioning or level crossing can prevent optimal signal spacing). And „don’t worry about trains stopping at inconvenient locations too much. Just make sure they can move on quickly instead”.
Short signal spacing in the direction of travel, is another example. In Holland, bidirectional working is required virtually everywhere. But what does it really get us, is the question Vincent asks. In disturbed situations, following an accident, more often than not, both tracks are blocked. If we want to drive past a stranded train, we disturb the traffic in the other direction and defective trains can (or should be able to) be removed fairly quickly anyway. It is an eye-opener to see how much simpler the layout becomes if we abandon bi-directionality. Signal placement is simplified dramatically, control systems and algorithms become simpler, drivers and signalmen have better overview and situational awareness etc.
A typical Japanese layout has much less points than ours. Points can give flexibility in disturbed situations, although „ only to a degree” as pointed out in the discussion of the benefits of bidirectional working. But this flexibility comes at a price. Points eat capacity, as they limit signal placement options and usually introduce speed restrictions. Not just when traversed diverging, but also due to induced cant limitations, standardization of point types leading to requirements to apply only in straight sections of line etc. They impose restrictions on timetables, as they have to be traversed and require de-rusting movements to be made regularly, offer the possibility for misrouting, require inspections and scheduled maintenance. They are an inherent safety risk, subject to wear and tear themselves but also cause wear to rolling stock etc. And in the Japanese philosophy one should avoid the need for, rather than employ the option of rerouting.
In employing these different „system philosophies”, the potential for simplification and cost saving appears to be enormous. Compare Tokyo and Utrecht Central stations. Both have a similar number of platforms and a comparable role in the network. Tokyo Central has 28 points, Utrecht Central has 280! Both stations have uncoupled the main traffic streams to eliminate crossing moves as much as possible. At present Utrecht handles 60 train movements per hour, Tokyo handles 180.

In Holland most stations have a generic speed limitation of 40 km/h within the station limits. This is due to the nature of the Dutch ATP, but also to limit the number of point type and space taken up by them in the complex station throats. If we could raise the lower speeds on the network first, or instead of concentrating on higher speeds, that would optimise traffic flow as well as benefit both slow trains and InterCitys alike. And it avoids the capacity penalty usually incurred when the speed differential between train types is increased.
Early traffic simulations by the study group showed that this concept has promise and now the studies are being extended to the SAAL (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad) corridor upgrade project.
As an example, one simulation showed that the simple addition of a signal directly in rear of a platform on a station on the open line and leaving out the cross-overs traditionally found in such locations, still respecting all other design constraints like braking tables etc. would increase theoretical line capacity by some 29%. Most readers will note that this is a very common practice in rapid transit systems as it allows train to ease up to the platform and the train they are following is departing, usually referred to as platform re-occupation time. Further studies taking into account optimised braking tables etc. show even greater promise but are likely to require some more thought on the implications for safety cases when combined with the limitations of existing ATP systems. This of course led to a debate on the benefits ERTMS level 2 might deliver in such system concepts.
Any signal engineer worth his salt will undoubtedly be able to point out many potential issues with the „kort volgen” concept and the Dutch section audience was no exception. „How many Yellow signals will a driver encounter in rear of a red signal”? „Where do we get the additional ATP codes”, etc. But isn’t the real challenge to our profession to investigate under which conditions a number of these benefits can be had, as they apparently are in Japan? And why not examine how we can pick the „low hanging fruit” quickly instead of waiting for ERTMS to be rolled out as an enabling technology. And „adopting 1954 engineering rules to ERTMS design has already been shown to deliver just about no capacity benefit at all”, as one of the members in the audience remarked.
We are perhaps left with the question „can it really be that simple”. And if it is, why hasn’t it been tried before. And the obvious answer might be that it has, and successfully as well. In rapid transit and urban railway settings. So the real issue might be to adopt these principles on mixed traffic lines and break out of the heavy rail design paradigm. It will be interesting to see how this develops and observe a possible application to the SAAL project.
Wim Coenraad
Boekenlijst HBO beveiligingsleergang
ETCS for Engineers
Nieuw textbook

IRSE leden betalen bij bestelling via IRSE 46 Engelse ponden, bij bestelling via de uitgever is de prijs 68 euro.
Om te bestellen gaat U naar ww.irse.org, kies "irse online", log in, kies "items for sale" en blader naar de pagina met het boek.
Meer info en preview:
http://digimagazin.eurailpress.de/ETCS/magazine.html
Kort Volgen

Op 3 februari 2011 hadden we een full house bij DHV. Kijk op onze verslagen pagina voor de video's, de powerpointsheets en de simulatie.
Younger Members Technical Visit 2011
Aanmelding Kort Volgen gesloten
Kort Volgen

16:00 – 16:20 uur Ontvangst met koffie/thee
16:20 – 16:30 uur Welkomstwoord
Door: Xaf Utberg, directeur Rail (DHV)
16:30 – 16:40 uur Introductie sprekers en toelichting presentatie
Door: Alwin van Meeteren (DHV)
16:40 – 17:00 uur Toelichting op beleid ‘kort volgen’
Door: Vincent Weeda (ProRail)
17:00 – 17:20 uur Demonstratie/case
Door: David Koopman (DHV)
17:20 – 17:30 uur Vragen/discussie
17:30 – 18:30 uur Borrel/hapje
Klik hier voor de uitnodiging
[Update 22-01-2011] Alle plaatsen zijn gereserveerd, de aanmelding is gesloten.
Seminars en Papers
Alleen toegankelijk voor IRSE leden met een geldige login.