Treinbeveiliging, leren van fouten

Delen en leren van fouten gemaakt tijdens het ontwerpen van beveiligingsinstallaties.


Waar en wanneer?


Het evenement wordt gehouden op de volgende tijd, datum en locatie:

Donderdag 28 september 2017 van 16:00 tot 19:00

Arcadis Nederland B.V.
26 Piet Mondriaanlaan
3812 GV Amersfoort
Nederland

16:00 Ontvangst, koffie/ thee
16:30 Start lezing
17:30 Borrel/napraten/netwerken
19:00 Einde


De lezing


De spoorsector streeft al een aantal jaren naar het versterken niveau 4/5 op de veiligheidscultuurladder. In dit kader loopt er sinds 2014 het zogenaamde ToPP programma (Treinbeveiliging op Peil met Procesveiligheid). Dit programma is een uniek samenwerkingsverband tussen ingenieursbureaus, aannemers en ProRail met als doel de veiligheidscultuur in de keten te versterken. Eén van de speerpunten van het programma is leren van fouten. In dat kader is de zogenaamde Praktijkgroep opgericht waarin Ingenieursbureaus op een open en blamefree manier fouten met elkaar delen, onderliggende patronen bespreken en verbeteractiviteiten ontplooien.
 
In de IRSE bijeenkomst bespreken we het ToPP-programma als voorbeeld van de manier waarop het collectieve leren van OGB’s (ongewenste gebeurtenissen) in een team, organisatie of keten kan worden georganiseerd. Onderwerpen die langs komen:
—    Wat zijn de échte kenmerken een niveau 4/5 veiligheidscultuur?
—    Hoe heeft ToPP het leren van concurrenten voor elkaar gekregen?
—    Enkele praktijkvoorbeelden
—    Hoe kan ik het collectief leren in mijn eigen organisatie versterken?
 

Iets over de Spreker:

Drs Robert Taen is organisatie-adviseur, teamcoach en partner bij Apollo13 consult. Dit bureau richt zich op High Reliability Organizing (HRO). Robert Taen heeft meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van teams, organisaties en ketens bij het versterken van hun HRO-cultuur. Hij is mede-initiator en begeleider van het ToPP-programma. Daarnaast is hij mede-auteur van het boek Mindful Organiseren en gastdocent aan TU Twente bij de Masteropleiding Risicomanagement.