Jan Oonincx met Pensioen

121129 Afscheid Jan Oonincx
We hebben op onze site geen "wie is waar" rubriek, maar voor ex-voorzitter Jan Oonincx maken we een uitzondering. Jan, die op de Algemene Leden Vergadering van 12 mei 2012 terugtrad als voorzitter van de IRSE Nederland, is nu ook met pensioen gegaan. Ter gelegenheid daarvan organiseerde Arcadis op 29 november jl. een mini-symposium "de toekomst van het seinwezen", een onderwerp dat ons allen natuurlijk na aan het hart ligt. In de wachtkamer derde klasse spraken Eric Mink, afdeling Beleid en Omgeving, ministerie van Infrastructuur en Milieu, Esmé Kalshoven, Hoofd Inframanagement NS reizigers en Jorn Pruntel, Manager Treinbeveiligingssystemen ProRail, Jan toe en gaven hun visie op die toekomst. Natuurlijk ging het daarbij vooral om de ERTMS uitrolplannen, de budgetten voor beveiliging en beheersing, en wat daarvan overblijft voor zaken als het programma hoogfrequent spoor etc. Jorn Pruntel plaatste dit een een wat breder kader. Na de forumdiscussie werd het tijd voor een druk bezochte receptie.

100 jaar IRSE viering geslaagd

Diner tijdens de 100 jaar viering
We lijken terug op een enorm geslaagde viering van het 100 jarig bestaan van de IRSE. Op dag 1 hoorden we in het Instituut voor Beeld en Geluid een aantal boeiende voordrachten, borrelden we gezellig na en werden we tijdens het diner gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal door Patrick Buck, onze keynote speaker. Op dag twee werd in de workshops levendig gediscussieerd, werd President Francis How rondgeleid langs alle ProRail technische systemen die bij RailInfra opleidingen te zien zijn en maakten we tenslotte en geslaagde rit in een trein die door NS reizigers ter beschikking was gesteld van Amersfoort, via Hilversum. Almere en Lelystad de Hanzelijn op tot Kampen-Zuid en weer terug. Tijdens de rit kon Francis vanuit de cabine nog eens goed het Nederlandse seinstelsel en de werking van de ATB tot zich door laten dringen. Voor de foto's, hand-outs van de lezingen etc. volgt U deze link naar de speciale 100 jaar IRSE site

AKI tekeningen

AKI fig 2
In de serie oranje boeken is het deeltje met de AKI tekeningen geplaatst.

Uitnodigingen eeuwfeest verstuurd

Happy Birtday IRSE
De uitnodigingen voor onze viering van het 100 jarig bestaan van de IRSE zijn verstuurd. De activiteiten zijn alleen toegankelijk op uitnodiging, voor leden van de IRSE Nederland die aan hun contributie verplichtingen hebben voldaan. De administratie van de IRSE in Londen is daarbij doorslaggevend. Vertegenwoordigers van sponsoren ontvangen een aparte uitnodiging. Let op, ivm de logistiek van de cateraar sluit de inschrijving voor de lezingen en het diner op 15 september as! Reageer dus op tijd.

Beveiligingssystemen op NS baanvakken

Beveiligingssystemen op NS Baanvakken
We vonden nog een inleidend cursusboek Beveiligingssystemen op NS baanvakken uit 1974 terug.

Oranje elektronica

EBP Alkmaar
Via de collega's ontvingen we nog een oranje boekje over het EBP systeem. Niet zozeer een cursusboek van NS Opleidingen, maar een instructie voor de EP 4.12 specialisten die de EBP kennis moesten verspreiden. Uitgave datum niet vermeld, maar dat moet halverwege de tachtiger jaren van de vorige eeuw geweest zijn. Dat is ook te zien aan de illustratie die dat typisch dotmatrix printer uiterlijk uit die tijd laat zien, terwijl de tekst nog van en typemachine afkomstig moet zijn.

100 Jaar IRSE Viering

IRSE Centenary Logo
Vandaag is de site waarop de het programma voor de viering van het 100-jarig bestaan van de IRSE presenteren on-line gegaan. Deelname is alleen mogelijk voor leden en partner en aanmelding geschiedt "op uitnodiging". Binnenkort ontvangen de IRSE-NL leden een uitnodiging met de details.

Oranje is boven

Kaft van VBBS cursusboek
Met de plaatsing van de CVL deeltjes, de VBBS systemen (VCVL, TPRB) en het deeltje over de stop-door schakeling staat ons leerboeken archief nu wel zo'n beetje online. Wie nog wat in de kast heeft staan kan zich melden. En onthoudt: Ook al worden sommige systemen nog gebruikt, de informatie in cursusboeken uit de vorige eeuw kan onvolledig, onjuist en achterhaald zijn. Gebruik ze als U zich in de principes wilt verdiepen, maar het zou uiterst onverstandig zijn er in het dagelijkse werk gebruik van te maken. De IRSE en IRSE Nederland aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik, in welke vorm dan ook. van deze informatie.

Verslag ERTMS Regional

120614 presentje
Het verslag, de foto's en presentaties behorende bij de ERTMS Regional lezing van 14 juni 2012 staan online. De video's zijn in delen geplaatst op ons IRSE-NL Youtube kanaal.

Oranje uitbeiding

Kaft Waalwijk Cursusboek
In het hoofdstuk NX systeem 68 is het boekje met de voorbeeldschakelingen van het baanvak 's Hertogenbosch-Geertruidenberg, beter bekend als "Waalwijk" toegevoegd.
En met betrekking tot de overwegen is het deel AHOB met AY Steller nu beschikbaar.

Alweer meer oranje boeken

Vandaag toegevoegd aan de bibliotheek: Automatisch Blokstelsel met Beveiligd Linker Spoor, Automatisch Blokstelsel met Dubbel Enkelspoor, beter bekend als 4 draads APB, Deel 1 en deel 2 van Het Wissel en nog een kleintje over het Elektrisch Stick-relaisBenaming van wissel onderdelen

Nog meer oranje boeken

Het theoriedeel van het leerboek spoorstroomlopen is aan de collectie toegevoegd.

En weer meer oranje boeken

Het deel Automatisch Blokstelsel zonder Linkerspoorbeveiliging en Symbolen en Benamingen op Beveiligingstekeningen is toegevoegd.

Meer oranje boeken

Aan de collectie oranje leerboeken hebben we de exemplaren over het bedientoestel en automatische overwegen toegevoegd

Oranje boeken

brom piep kraak
De oranje cursusboeken van NS Opleidingen. Hele generaties seinwezen technici is ermee opgeleid en velen van ons hebben ze nog in de kast staan. Gestencild en met geplakte rug. Nu we steeds meer overgaan naar flexkantoren waarin iedereen een lokkertje heeft voor zijn laptop en mobile telefoon zullen er heel wat van die boeken in de containers verdwijnen. Net als de techniek zelf "end of life" begint te worden. Tijd voor een conserveringsproject van althans de boeken.

Heeft u ze nog en kunt U de gedachte verdragen dat we ze lossnijden en scannen? Neem dan contact met ons op.

We plaatsen het eerste exemplaar. Stationsbeveiliging Type NX-systeem 68 Tekstboek deel 1. Met de aantekeningen en kleurtjes etc. van de oorspronkelijke eigenaar er nog in. Tijd voor een prijsvraag, vooralsnog zonder prijs? Van wie denkt U dat dit boek was? De enige tip van de sluier die we op kunnen lichten, het is niet een bestuurslid……

No ook beschikbaar deel 2 en het boek met de tekeningen.

Verslag en presentatie Railpro online

Railpro gebouw
Voor hen die er niet bij konden zijn of het nog eens willen nalezen hebben we een verslag en de presentatie van ons bezoek aan voestalpine Railpro en de aansluitende ALV online gezet.


Younger Members bezochten Spoortunnel Delft

Delft is nu voorzien van een verhoogde bovengrondse spoorbaan die de stad feitelijk in tweeën deelt. Vanwege capaciteitsuitbreiding moet het een viersporig baanvak worden, en daartoe is in overleg met de gemeente Delft gekozen voor een ondertunneling van de spoorbaan. Dit project is een groot civiel hoogstandje, met talloze faseringen in weg-, spoor- en tram-aanpassingen alsmede stedelijke aanpassingen. Voor het spoor komen alle facetten van onderbouw (tunnel) en bovenbouw (spoor, tunneltechnische installaties, beveiliging, bovenleiding) aan de orde.
een kort verslag, de presentaties en wat foto's van het bezoek vind je op de (J)IRSE verslagen pagina.

Hanzelijn in gebruik genomen

Hanzelijn in gebruik genomen

Vanmiddag is de Hanzelijn door bouwcombinatie HanzaRailTeam overgedragen aan ProRail. ProRail bouwmanager Wim Bakker en HRT Projectdirecteur Martin de Weijze gingen op het goederen wachtspoor in Swifterbant samen door het lint.ProRail begint nu met de SIT3 testen, in juli begint NS met het Integraal Proef Bedrijf en op 9 december 2012 moet de reizigersdienst beginnen. Op de foto is nog juist het ATB vv baken gezien dat deze twee "machinisten" beschermde.


Presentaties Wildenrath online

Lok en balise op testring Wildenrath
Voor wie het nog eens na wil lezen hebben we de Siemens presentaties over het testcentrum te Wildenrath, het ETCS werk daar en de inleiding over ETCS Limited Supervision geplaatst bij het verslag over ons buitenlandbezoek aan Wildenrath.


Buitenland bezoek 2012

IRSE leden in Fachhochschule Aachen
Op 16 februari 2012 brachten we een bezoek aan de Rurtalbahn te Düren, de Fachhochschule te Aken en het Siemens testcenter in Wildenrath.

Vooruitlopend op het verslag hebben we alvast
wat foto's online gezet.

Wisseling Penningmeester

Peter Otten
Peter Otten heeft onlangs te kennen gegeven zijn functie als penningmeester over te willen dragen. We zijn blij dat Tom Spronk die functie wilde overnemen. Tom heeft tijdens het zwangerschapsverlof van Kirsten de belangen van de jonge leden in het bestuur behartigd en is dus goed bekend met het reilen en zeilen van onze bestuurszaken.

Vooruitlopend op de ALV willen we Peter natuurlijk alvast bedanken voor de vele jaren dat hij in de IRSE, de IRSE Nederland en de voorlopers daarvan actief was en zwaaien hem hierbij alvast al even uit!


Datum viering 100 jarig bestaan aangepast

De geplande datum voor de viering van het 100 jarig bestaan van de IRSE bleek samen te vallen met een andere bijeenkomst die voor een groot aantal leden en sponsors belangrijk is. In verband daarmee is besloten de festiviteiten te verplaatsen naar 11 en 12 oktober 2012.