Ombouw SLT en Lustrumdiner

Bezoek Nedtrain Leidschendam
Op 22 november 2013 waren we te gast bij NedTrain in het onderhoudsbedrijf Leidschendam. Na een inleiding over de activiteiten van het Nedtrain onderhoudsbedrijf en de werkplaats, gaven Nick Cory en Jeroen van den Berg namens Bombardier een technische inleiding over het inbouwen van ETCS in de Sprinter Light Train sets (SLTs) ten behoeve van de pilot Amsterdam-Utrecht. Na de lezing en het werkplaats bezoek begaven we ons naar een nabijgelegen restaurant voor her diner ter gelegenheid van ons eerste lustrum, waar het nog lang gezellig bleef. Lees meer.

(J)IRSE bezoekt Binkhorst

Jonge Leden op de  Binckhorst
Op 17 oktober 2013 bezochten de jonge leden het nieuwe besturingssysteem op het opstelterrein de Binckhorst in den Haag. Steven Quick van Verebus schreef een verslag van het bezoek.

Een fotoimpressie van dit bezoek vind u op onze IRSE-Nl flickr pagina.

Eerste lustrum IRSE Nederland

Op 9 september 2013 bestond de IRSE Nederland alweer 5 jaar. Vergeleken met het 100 jarig bestaan van de IRSE zelf is dat een peulenschil. Met enige bescheidenheid, maar daarom niet met minder vreugde vieren we dat op 22 november aanstaande tijdens het jaarlijkse „eindejaarsdiner met partners”

Reservelid kascontrole commissie gezocht

Tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering is een nieuwe kascontrole commissie benoemd. Het lijkt het bestuur echter gewenst om ook een reservelid te benoemen in de kascontrole commissie. Wilt u een steentje bijdragen aan het reilen en zeilen van de IRSE-NL en heeft u belangstelling voor deze functie, neem dan even contact op via het contactormulier op deze site.

Deense ERTMS Uitrol lezing succes!

Peter Musters kondigt de lezing van Ello Weits aan
Op 28 augustus 2013 vertelde Ello Weits in het nieuwe Movares auditorium ons het een en ander over de Deense ERTMS Uitrol. Ello is door Alstom ingehuurd als safety manager voor het Train Management System voor het „oost project.” Oorspronkelijk gedacht als ingelast programma onderdeel voor een man of 8 als voorbereiding op de International Convention 2013 in Malmö en Kopenhagen, werd deze lezing bezocht door zo’n 60 leden en 5 introducé’s.

Volg de link naar de pagina met het verslag van de eense ERTMS Uitrol">IRSE Nederland Deense ERTMS Uitrol lezing.

Jonge leden bezoeken Binckhorst op 17 oktober

Foto's-0020
“De Binckhorst” is het opstel- en rangeerterrein bij Den Haag. Rangeerterreinen (NCBG’s, Niet Centraal Bediende Gebieden) zijn traditioneel niet voorzien van een treinbeveiligingsinstallatie. Wissels worden ter plaatse bediend door de machinist/rangeerder of een treinbegeleider, waarbij voor het omleggen van elk wissel de trein verlaten moet worden. Treinbewegingen worden “op zicht” uitgevoerd, conflicterende rijwegen moeten ter plaatse voorkomen worden. Vor meer informatie, volg de link naar het IRSE-NL jonge leden programma.

Ingelast Programma Onderdeel

IRSE Nederland einde middag bijeenkomst Deense ERTMS uitrol
Een tijdje geleden is door een van onze leden gesuggereerd om als voorbereiding op de International Convention 2013 een bijeenkomst te plannen om wat meer informatie over het Deense ERTMS uitrol project te verkrijgen. Mogelijk ook in vergelijking met de Nederlandse plannen.
We hebben Ello Weits op korte termijn bereid gevonden een presentatie over het Deense project te geven. Ello werkt mee in het Alstom team in Denemarken.
De presentatie is gepland op 28 augustus 2013 ca 16:00 uur bij Movares, Daalse Plein 100, Utrecht.
Omdat het al kort dag is vragen we u zo snel mogelijk aan te geven of u langs wilt komen. Uiteraard hebben de leden die zich als deelnemer aan de conventie hebben aangemeld voorrang.

Nederlandse Spoorwegbeveiliging Filosofie boekje versie 5.0 online

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan heeft de werkgroep Professional Development een boekje met als titel Filosofie, principes, functies en systemen voor de Nederlandse spoorwegbeveiliging gepubliceerd. Dit boekje is in gedrukte versie aan leden cadeau gedaan is is nu hier te downloaden.

Verslag ProRail lezingen PLC interlocking online

RH 110 met PLC interlocking
De sheets van de lezingen over de PLC interlocking en het Risico register Rijwegen staan nu online.

[update 130617 10:00]

Verslag ALV en Maasvlakte 2 online

maasvlakte 2
De sheets en video registraties van de IRSE-NL ALV en ons bezoek aan de Maasvlakte 2 staan nu allemaal online in de verslagen sectie.

Beurzen voor Conventie 2013

IRSE Technical Convention 2013: Hewlett/Fisher Bursary Awards

Jonge leden kunnen meedingen naar een beurs tot een waarde van £1000 als ondersteuning voor de deelname aan de conventie in Zweden in september 2013.

IRSE NL, Bezoek N/Z lijn en M5 Metro

IRSE NL, Bezoek N/Z lijn en M5 Metro
Donderdag 4 april
Definitief Programma:
 
Opmerkingen:
·         Parkeren bij Lijn Werkplaats is onmogelijk. Als mensen met de auto komen dan parkeren bij Amsterdam CS en de metro lijn 53 pakken (zie ook onder)
 
Programma:
11:45 Verzamelen bij Lijn Werkplaats in Diemen (zie routebeschrijving)
12:00 vertrek met nieuwe M5 metro naar Amsterdam CS
 
13:00 welkomstwoord door Peter Musters, bezoekerscentrum N/Z lijn
13:15 Presentatie en discussie over het CBTC systeem en het project, bezoekerscentrum N/Z lijn
14:45 Indeling groepen, bezoekerscentrum N/Z lijn
15:00 Groep 1 bezichtiging Metrostation CS, Groep 2 bezoekerscentrum N/Z lijn
15:45 Groep 2 bezichtiging Metrostation CS, Groep 1 bezoekerscentrum N/Z lijn
16:30 Lopen naar Café Batavia (Prins Hendrikkade 85)
16:40 borrel in Café Batavia, eerste drankje door Alstom aangeboden
18:30 einde
 
Routebeschrijving GVB Lijn Werkplaats (Diemen):
Provinciale weg 2-4 1112 XT Diemen Bezoekadres (geen postadres)
Per openbaar vervoer vanaf Amsterdam CS: Metro 53: halte Verrijn Stuartweg. Bus 66, 328: halte Provincialeweg.
Route naar WPL Diemen

Aanwinsten Bibliotheek

Afbeelding van de boeken
Uit de nalatenschap van Dick Scheltens ontvingen wij via Aat Hoogervorst voor de IRSE-NL bibliotheek drie kloeke boeken, A.A.R. Signal Section: American Railway Signalling Principles and Practices, 1951-1953( twee delen, 26 hoofdstukken) en Signal Section A.A.R. Typical Circuits Representing Current Practice for Railway Signalling.

Uitlenen gaat niet, maar inzien (op afspraak) wel.

Innovatie prijzen

London Technical Paper: Dinsdag 26 Maart 2013
IRSE Centenary Top Inventions Debate and Innovations Award
Chaired by: Stephen Dapré (Network Rail)
at The IET, Savoy Place, London, WC2R 0BL, UK commencing at 18.00 Hours (Tea 17.30 Hours)
 
This event will celebrate the successes of our ancestors during the Top Inventions debate and then congratulate those who are helping to shape our future via the Innovation Awards.
The votes are in, the Top Three inventions have been announced, and three brave speakers will champion their causes:-
·         Electrical/Electronic Interlockings (Nathan Garratt - Atkins)
·         “Failsafe” as a concept (Trevor Foulkes – HS2)
·         Track circuits (David Fenner – independent consultant)
Each speaker will have 10 minutes to make their case in whatever manner they choose (see the March IRSE News for their manifestos).  There will be plenty of time for lively debate and questioning in an atmosphere of friendly rivalry, leading to a vote for the winner - whatever happens, it will be rather different to a traditional technical paper....

Having reflected on history, this meeting will then turn to our future with the separate Innovations Award ceremony.  This will recognise recent innovations in our industry whether a system, product or service, and is being judged upon the degree of novelty and the potential benefits delivered.  Two awards will be made: one to an individual, another to a company.
Further details if needed at     http://www.irse.org/events/Lists/Calendar/DispForm.aspx?ID=128.

Bezoek Draka Kabels

Bezoek Draka Kabels

Schermafbeelding 2013-02-28 om 08.24.22
Op 7 maart 2013 bezoeken we de Draka Kabel fabrieken in Amsterdam. Draka maakt (veel meer dan) o.a. seinwezen en telecom kabels. Als je daar eens wat meer over wilt weten en van zien, dan is dit een leuke mogelijkheid om eens achter de schermen te kijken. We bezoeken onder meer het innovatie lab en de fabriek. Voor het fabrieksbezoek is het wel handig als je je eigen helm en veiligheidsschoenen mee kan nemen.

En natuurlijk sluiten we weer af met en borrel en de mogelijkheid om nog wat te netwerken.

Er zijn nog en paar plaatsen beschikbaar, de inschrijving sluit zondag 3 maart om 13:00 uur.


Eventbrite - Bezoek Draka Kabels

Draka kabel, Amsterdam
Hamerstraat 2-4
1021 JV Amsterdam
020 6379911

evt bereikbaar met bus 32 en 33 vanaf CS naar halte Johan van Hasseltweg

Onderwerp:
Signalling & Telecom kabels
Programma
14:00 Presentatie over Kabels, gevolgd door Rondleiding innovatie centrum en bezoek aan de fabriek.
16:30 Borrel

ProRail Seinwezen Tentoonstelling

Bestuur op sw tentoonstelling
Update 24-4-2013: Inmiddels is de tentoonstelling weer gesloten.

Vanaf dinsdag 19 februari 2013 12.30 uur vindt er gedurende een maand een tentoonstelling plaats over treinbeveiliging met de titel: “Treinbeveiliging, de weg vooruit”.
 
De locatie is een tijdelijke tentoonstellingsruimte direct achter de receptiebalie van de Inktpot in Utrecht.
 
Rode draad van de tentoonstelling is een tijdlijn die loopt van het bloktoestel van de klassieke beveiliging tot en met de moderne PLC Interlocking, ofwel technologie uit de periode van 1950 tot 2013. De tentoonstelling laat verder oude en nieuwe foto’s, films en technologie zien.
 
De tentoonstelling is dinsdagochtend door Paul Dirix, directeur Operatie van ProRail, geopend met de overhandiging en het symbolisch in werking stellen van het nieuwe PLC Interlocking systeem, dat sinds juli vorig jaar functioneert op het station van Santpoort Noord.

Voor de goede orde, de tentoonstelling bevindt zich in de ruimte "achter het hekje". Moet dus een ProRail pasje hebben om binnen te komen, of een afspraak maken met iemand die zo'n pasje bezit.

ERTMS railmap en Lange Termijn Spooragenda uit

Schermafbeelding 2013-02-13 om 15.28.56
Vandaag is de definitieve Lange Termijn Spooragenda (LTSA) naar de Kamer verstuurd. U kunt de Kamerbrief en de bijlagen vinden op: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/13/definitieve-versie-visie-ambitie-en-doelen-lange-termijn-spooragenda.html.
 
Vandaag is ook de Railmap ERTMS (European Rail Traffic Management System) versie 1.0 naar de Kamer verstuurd (http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/02/13/railmap-ertms-versie-1-0-startbeslissing.html).
 

Beide stukken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van ons vakgebied en raken alle actieve IRSE NL leden!

Improving London's Transport

Zomaar een flicker set met foto's van moderniseringen van LU in 1946.

Klik op de foto's voor de rest.

Neasden South signal box

Met voor toen (1946) een state of the art relaisbeveiliging in Neasden depot. Shelf relais op planken.

http://www.flickr.com/photos/nationalarchives/sets/72157632517624393/

en kijk eens naar zo'n sein.

Stop signal and repeater
Drie lampen en een cijferbak is genoeg….of een vandaag de dag een cabinesein natuurlijk.

ATB Baanapparatuur

ATBEG Remcurve
Na lange tijd weer eens een toevoeging aan de serie "Oranje Leerboeken" en wel deel 1 ATB baanapparatuur tekst en tekeningen, de versie uit 1975.

Toegevoegd Programma Onderdeel

SW_Y(E)MvK_0,6-1_kV_-NS-_draka
Op 7 maart 2013 bezoeken we Draka kabel, Amsterdam

Programma
14:00 Presentatie over Kabels
gevolgd door Rondleiding innovatie centrum en bezoek aan de fabriek.
16:30 Borrel

Graag zelf voor het fabrieksbezoek Persoonlijke Beschermings Middelen meenemen; helm plus veiligheidsschoenen

Leden hebben inmiddels een uitnodiging met een link naar de registratie site ontvangen

IRSE News 186

Schermafbeelding 2013-01-16 om 08.04.26
IRSE News uitgave 186 ligt alweer bij de drukker en binnenkort bij U op de mat. Let op de artikelen over het mini-symposium "Toekomst van het seinwezen in Nederland" en "De Uitdaging van de Hanzelijn".

De redactie kan altijd bijdragen en goede foto's gebruiken.

Een koude start van 2013

Koude start van 2013
Sneeuw, ijs en vastgevroren wissels. Alle IRSE leden die buiten aan de slag moeten om het spoor rijdende te houden wensen we veel sterkte toe. Intussen zijn de eerste cotouren van ons programma 2013 zichtbaar aan het worden.