Tragisch nieuws

Adriaan Heijnen

Beste IRSE-leden,
 
Vandaag is mij medegedeeld dat
Adriaan Heijnen, gisteren is overleden als gevolg van een tragisch ongeval. Dit is natuurlijk zeer triest en slaat bij iedereen in als een bom.
We zullen Adriaans enthousiasme, vakkennis en energie missen, want hij was een van de kleurrijkste leden die we hadden.
Onze gedachten gaan natuurlijk uit naar de familie van Adriaan en wensen hen veel kracht toe om door deze ongetwijfeld moeilijke periode heen te komen.
 
We zullen hem missen.
 
Namens het bestuur,
Alwin van Meeteren

Goede FeestdagenNamens het hele bestuur wensen we alle leden een goed kerstfeest en een gelukkig en veilig 2019

Sint viert verjaardag bij IRSE Nederland

sint en piet
Sinterklaas kwam op zijn verjaardag langs bij IRSE Nederland dat zelf het 10-jarig jubileum jaar afsloot met een gezellige borrel in Utrecht.

En het fotoalbum staat hierATO


IRSE NL jonge leden kregen op 29 november 2018 een preview van het ATO cabinedisplay ontwerp bij Railcenter

IRSE ITC Track Worker Safety Rapport

De volledige versie van het Track Worker Safety Rapport is nu beschikbaar als pdf en epub op de ITC pagina van de IRSE UK website. De samenvatting verscheen in het mei 2018 nummer van IRSE News.

Wist je trouwens al dat alle ITC rapporten gratis te downloaden zijn via de ITC pagina?

Als experiment om ons bereik te vergroten nu ook op de Apple Book store.

Oratie Professor Rob Goverde


Op 9 november 2018 sprak ons lid Professor R(ob).M.P. Goverde aan de TU Delft zijn oratie met de titel "Waar gaan we heen met de trein" uit. Je kunt de oratie terugzien via de TU Delft collegerama site. (tip spoel door naar 9:30, het moment waarop de cortege binnenkomt).

Rob is sinds oktober 2018 aangesteld als hoogleraar Railway Traffic Operations and Management aan de faculteit Civil Engineering and Geosciences.

Van harte gefeliciteerd Rob, met dit mooie en begrijpelijke overzicht van de samenhang der dingen.

Verslag bezoek RailPro onlineHet verslag van ons bezoek aan Railpro op 27 september jl. en de aansluitende afsluiting van ons jubeljaar staat nu online.

Van harte gefeliciteerd

Markus Montigel, de IRSE President feliciteerde ons met het 10-jarig bestaan:

Please let me extend my congratulations to the IRSE Netherlands Section for your upcoming 10th anniversary. It was great to watch the huge success the section had in your country. The enormous growth and lively activity is a model for all other IRSE Sections! I wish you joyful festivities and may your success continue in the future! Kind regards Markus

Drie keer is scheepsrecht

Voor als straks de vakantie weer voorbij is…….

save the date

Op 27 September bezoeken we Railpro en vieren we aansluitend voor de derde keer het IRSE jubileum jaar.
Aan het programma wordt nog hard aan gewerkt, maar het belooft de moeite waard te worden!
Het zal bestaan uit een lezing en een bezichtiging. De ontvangst is vanaf 15:30 zijn en om 16:00 uur begint het algemenen programma, dat voor alle IRSE leden toegankelijk is.

Vanaf 18:00 beginnen we met de deel 3 van de viering van ons 10 jarig jubileum. Dit gedeelte is exclusief voor die IRSE leden die zich in het begin van het jaar hebben aangemeld voor de jubileum activiteiten.

De uitnodiging zal naar verwachting zo rond de 4de week van augustus verstuurd worden.

Verslag bezoek RET op 3 juli 2018

RET en IRSE; Samen aardig onderweg.


verslag 180703
Wat hebben Max Verstappen, de Erasmusbrug en Trots met elkaar gemeen?
Lees het verslag van ons bezoek aan het RET opleidingscentrum op 3 juli 2018.

Cursusboekje ATB Algmene Informatie

ATB-alg-info-deel-1
Voor de liefhebber hebben we een scan van het cursusboekje ATB Algemene Informatie deel 1 (gewijzigde herdruk uit januari 1987) online gezet. Helaas blijkt in ons exemplaar blz 10 te missen. Als iemand die nog heeft……

In Memoriam Tom Regtuijt

Wij ontvingen het trieste bericht dat ir T(om) Regtuijt, oud Hoofd-Directeur van de Nederlandse Spoorwegen en voor vele van onze leden een goede bekende is overleden.

We condoleren de familie met het verlies en gedenken Tom als een Chef van het soort waar je blij mee bent en er trots op was dat je hem na verloop van tijd mocht tutoyeren.

Namens bestuur en leden van IRSE Nederland, Wim Coenraad

This is London Streaming

Op 13 juni 2018 heeft de IRSE voor het eerst een livestream van een Presidential Paper georganiseerd. Dat stelde leden voor het eerst in staat een lezing bij te wonen en aan de discussie deel te nemen, zonder naar Londen te hoeven reizen. Voor wie het gemist heeft, je kunt de video terug kijken via https://vimeo.com/274923953 (vanaf ca 3 minuten in de opname). Laat ons weten hoe je het ervaren hebt of stuur feedback naar hq@irse.org.

ATO met hybriede level 3

In mei heeft ProRail samen met Network Rail op de ENIF een demonstratie run gemaakt met ATO (Automatic Train Operation) en Hybrid ERTMS Level 3. Dit met de nieuwe 700 trein van de Thameslink waar ATO GOA2 (Grade of Automation 2) momenteel in bedrijf is. Deze ATO trein rijdt kort achter een trein met Level 3 treinintegriteit die vertrekt. Er zijn drie runs gemaakt om de winst van ATO en Hybrid Level 3 te illustreren. Het illustreert de winst die te halen is met korte blokken tot het perron en ook het opdelen van het perron. Dat kan natuurlijk ook met fysieke blokken maar virtuele blokken zijn goedkoper en bieden andere opties. De ATO winst zit hem hier vooral in wat verder door accelereren, de gereden snelheid is hier beperkt (zoals ook op de Thameslink).

Kijk naar het filmpje op YouTube: https://youtu.be/kqYq4WJq1FI

Voor de eerste echte toepassing van ATO over ERTMS kun hier een verslag lezen van het bezoek dat de IRSE International Technical Committee bracht aan Thameslink.

Aspect 2019 [updated]

The IRSE Dutch Section has agreed to organise the IRSE's Aspect 2019 conference in cooperation with the IRSE UK and Delft University of Technology, where we will be hosted in its prestigious Aula and auditorium.

The venue will be the city of Delft in the Netherlands and the event is scheduled in week 43 in 2019. The conference will open on October 22nd with the introductory day and welcome reception, the main conference days on October 23rd and 24th with a selection of Technical Visits being offered on October 25th.

Our partner at Delft University of Technology is the Department of Transport & Planning, represented by Prof. Dr. Rob M.P. Goverde, Professor of Railway Traffic Operations & Management.

Watch this space and save the dates!

RET Opleidingscentrum

Op 3 juli is IRSE_NL te gast bij het opleidingscentrum van de RET.
Naast een aantal interessante lezingen krijgen wij ook de mogelijkheid om zelf achter de simulatoren plaats te nemen en te ervaren wat een metro bestuurder ervaart.
Na afloop is er de mogelijkheid om nog na te praten/netwerken onder het genot van een drankje.
Dit bezoek is van 13:00 tot 17:00 en VOL=VOL

Presentatie ALV en Privacy verklaringen

Alwin van Meeteren presenteert zijn jaarverslag

De presentatie die Alwin van Meeteren tijdens de ALV gaf over het afgelopen jaar en de privacy en data protectie verklaring van de IRSE-UK en de privacy en data protectie verklaring van de IRSE-NL staan nu online.

Fotos ALV 2018 en lustrumdiner


Paul van der Voort (ProRail)geeft zijn datalab lezing

17 mei2018: Paul van der Voort, Programmamanager DataLab nam ons mee in de wereld van Big Data binnen ProRail. Hoe kunnen we met big data technieken storingen in de spoorinfrastructuur voorkomen of sneller oplossen? Het ProRail DataLab laat zien hoe sensoring en data analytics hiervoor kunnen worden ingezet, inclusief een eerste toepassing voor treindetectie storingen.

De foto's van de ProRail datalab lezing, de ALV 2018 en ons tweede lustrumdiner staan nu online.

Nieuw bestuur


Afscheid  Tom Spronk

Na de Algemene Ledenvergadering van 17 mei 2018 bestaat het bestuur uit:

Alwin van Meeteren (voorzitter)
Wendi Mennen (vice voorzitter)
Ben van Schijndel (secretaris)
Wilbert Eijsink (penningmeester)
Arjan Mann
Paul Hendriks
Paul van de Ven
Fred Kossen
Jean-Paul van Hengstum

Tom Spronk had het maximale aantal termijnen bereikt en trad af als penningmeester. Met een mooie bos bloemen, het gouden speldje en een bijzonder bedankje van de voorzitter werd Tom bedankt voor zijn inspanningen.

Nieuw logo (update)

IRSE Logo 2018 1846x404 oranje

De IRSE is bezig met een rebranding en heeft een nieuw logo ingevoerd. In de nieuwsbrief uit Londen en in IRSE News is daarover het nodige te lezen. Secties mogen het logo in hun eigen kleur voeren en de IRSE Nederland heeft voor oranje gekozen. Voorlopig gebruiken we echter ons fiere IRSE-NL logo linksboven in de header. Wat vinden jullie van deze keuzes?

10 jarig bestaan viering stap 2

Nadat we op 25 januari in het spoorwegmuseum de eerste succesvolle feestelijke activiteit in het kader van on 10 jarig bestaan hebben gehouden, is het nu tijd voor stap 2. Leden die zich voor de jubileum activiteiten aangemeld hebben (en de eigen bijdrage hebben voldaan) hebben via eventbrite een uitnodiging ontvangen voor het IRSE diner aansluitend aan de ALV 2018.

Lezing Datalab en ALV 2018

Onze volgende lezing, op 17 mei 2018, gaat over het ProRail Datalab en aansluitend houden we de Algemene Leden Vergadering 2018, beide bij Movares in Utrecht. Kijk bij het programma voor details. Je kunt je alleen op uitnodiging voor het evenement registreren. Leden hebben een uitnodiging via Eventbrite ontvangen.

Verslag Delft Hyperloop bezoek

In een uitverkochte bijeenkomst was een vijftigkoppige delegatie van IRSE Nederland te gast bij het hyperloop team bestaande uit 37 studenten van de TU Delft. Het elft Hyperloop">verslag staat nu online.

Presentatie Peter Symons

Je kunt de presentatie “Resistance is Useless” die IRSE President Peter Symons tijdens onze jubileumdag op 25 januari 2018 gaf nu nog eens nalezen.

Jubileumdag

Peter Symons - Jubileumdag
Op 25 januari 2018 openden we het 10-jarig jubileumjaar met en spetterend programma van lezingen, discussie en een gezellig diner in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
180125 AS
We begonnen met een lezing van Andrew Simmons (Network Rail-Digital Railway) over de gevolgen van Brexit voor de samenwerking in de spoorwegsector. Andrew denkt dat het (voor GB) allemaal wel meevalt. Misschien krijg je wat minder invloed, maar de normen blijven en de noodzaak tot samenwerken ook. Uiteindelijk consolideert de leverancierskant van de sector sterk en de samenwerking tussen de spoorwegen en infrabeheerders, denk aan de gezamenlijke beproevingen van ERTMS Hybrid Level 3 van ProRail en Network Rail, zal nodig en nuttig blijven.
SpoorPro heeft een interview met Andrew gepubliceerd waarin je dat nog eens na kunt lezen.
Peter Symons Resistance is Useless
Vervolgens presenteerde IRSE President Peter Symons zijn visie op de Strategic Drivers of Change in de recente publicatie van de International Technical Committee in IRSE News december 2017, onder de pakkende en veelzeggende titel "Resistance is Useless".
180125 panel
De aansluitende paneldiscussie ging wat verder in op de hoofdthema's van het Strategic Challenges rapport. Gemodereerd door Peter Musters gaven IRSE Companions Karel van Gils (ProRail directeur Asset Management) Bart Smolders (Siemens), Past President Wim Coenraad (Movares), voorzitter van de Nederlandse sectie Alwin van Meeteren en natuurlijk Peter Symons zelf hun mening en gingen in op reacties uit de zaal. Helaas, de techniek van draadloze microfoons in het Spoorwegmuseum bleek nog iets onbetrouwbaarder in het maken van verbindingen met "de wal" dan GSM-R op de HSL-Zuid. Daar zal nog een maintenance release of wat overheen moeten.
180125 dinner
Na de rondleiding door het museum zelf was het tijd voor het diner waarbij er weer als vanouds genetwerkt kon worden.
180125 sponsors
Mede dankzij onze sponsoren kijken we terug op een geslaagde dag!

Op onze Flickr site kun je alle foto’s nog eens doorbladeren.

Jubileumjaar gaat van start

Ons jubileumjaar is begonnen! Op 25 januari 2018 vieren we dat we 10 jaar bestaan in het spoorwegmuseum met een technical meeting in het bijzijn van de IRSE President, Peter Symons, met aansluitend een geweldig buffet. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar dus meld je snel aan als je dat nog niet gedaan hebt.

Jonge leden beurs Conventie 2018

We willen de jonge leden wijzen op de mogelijkheid een (Hewlett-Fisher) beurs van de IRSE te verkrijgen, voor een bezoek aan de International Technical Convention in Zwitserland van 28 mei tot 1 juni 2018 (zie de link voor het programma). Deze beurs is voor IRSE leden die op 28 mei 2018 nog geen 35 jaar oud zijn. Het gaat om een bedrag van 800 Engelse ponden voor reis en verblijf, naast de toegang tot de conventie.
Indien je geïnteresseerd bent en gebruik wilt maken van deze beurs, dan dien je je aan te melden vóór 15 februari 2018.
ls je besluit je aan te melden voor de beurs, geef dan even een seintje aan Fred Kossen, het “jonge leden bestuurslid”.
Meer informatie over de conventie is beschikbaar op https://www.irsecon18.ch/ en http://www.irse.org/events/public/annualconvention.aspx.