ALV en presentatie/rondleiding bij Voestalpine RailPro BV

IMG_2678
Op 10 mei 2012 bezochten we voestalpine Railpro, waar we, aansluitend aan de presentaties en de rondleiding door het bedrijf, onze ALV hielden. Railpro is gevestigd in Crailo, aan de rand van Hilversum, op de plaats waar in 1908 de Houtbereidingsinrichting op de locatie van de zanderij werd gevestigd. De oude spoornaam “stapelplaats Crailo herinnert nog aan die depot functie. Bij de meesten van ons is Railpro bekend als “stapelplaats” voor bovenbouw materialen en het “magazijn” voor allerlei onderdelen en componenten, inclusief de B-relais. We werden ontvangen door ons lid Erwin Veldman en zijn commercieel directeur Mark de Vries die ons het een en ander vertelden over het bedrijf en de gerenoveerde wagenwerkplaats, waarin de kantoren nu gehuisvest zijn. Railpro ontstond tijdens de privatiseringen van NS midden ‘90er jaren en was gezamenlijk eigendom van de drie grote spooraannemers. In 2002 kocht voestalpine 70% van de aandelen. Sinds die tijd is de spoorstaaflasinrichting uit Utrecht verplaatst naar Crailo, evenals het wisselbouwbedrijf Wisselbouw Nederland. voestalpine Railpro positioneert zich nu als de logistieke dienstverlener (Supply, Logistics & Service (SLS) in nieuw Nederlands) voor alle bouw en onderhoudsaannemers rond het spoor. Mark de Vries ging nog wat verder in op de consequenties van zo’n SLS concept voor de bedrijfsvoering.
Na deze introducties werden we rondgeleid over het terrein, door het magazijn en kregen we in de werkplaats te zien hoe het stomplassen van spoorstaven tot grote lengtes die per Robel trein worden vervoerd naar het werk gaat en zagen we een lijmlas in elkaar gezet worden. Vooral het vuurwerk dat ontstaat bij het stomplas proces leverde een indrukwekkend plaatje op. Dat het milieu bij Railpro en grote rol speelt werd duidelijk toen we de ballast onderlosser met sproeinstallatie zagen, die Railpro ontwikkeld heeft om stofvorming bij het lossen van de ballast te beperken. En natuurlijk aan het ecoduct dat dwars over het terrein loopt. Fijn voor overstekend wild, maar dat ook het voordeel heeft dat je er zo lekker droog onder kunt staan en opslaan.
Tijdens de ALV die aansluitend werd gehouden memoreerde aftredend voorzitter Jan Oonincx de benoeming tot honorary fellow van Wim Coenraad, en mocht hij de Merit Award die Council Peter Otten heeft verleend uitreiken. Peter, die volgens het rooster eveneens aftredend was en ook besloten heeft zich niet herkiesbaar te stellen ontving die award voor zijn langdurige ondersteuning van de IRSE, als councillid, drijvende kracht achter het oprichten van een Nederlandse sectie en zijn rol als eerste penningmeester van onze sectie. Aansluitend bedankte waarnemend voorzitter Peter Musters Jan Oonincx voor zijn inzet en kreeg ook Jan een bloemetje. In de twee vacatures in het bestuur werd voorzien door Tom Spronk en Paul Hendriks bij acclamatie te verkiezen.

De presentaties van Erwin en Mark kunt U online nog eens bekijken of downloaden als .pfd bestand.

Hier vindt u het fotoalbum van dit bezoek