Bezoek Schiphol

Op 19 juni brachten we een bezoek aan Schiphol.
De lezing op Schiphol werd gegeven door Maurits Schaafsma, planoloog van de Schiphol Group.
Na een zevenmijlslaars overzicht over de geschiedenis van Schiphol vanaf 1916, gaf hij een duidelijke uitleg over de ontwikkeling van vliegveldje tot (vanaf 1978) grote belangrijke partij in de metropoolregio en een internationaal vliegnetwerk.
Daarna volgde een visie op hoe niet alleen de passagiersstromen van en naar de vliegtuigen beheerst worden, maar vooral ook hoe het aan de landzijde moet gaan.
Al die passagiers en werknemers moeten wel Schiphol kunnen bereiken.
De verlenging van de NZ-lijn en de aanlanding van HST'n waren onderwerp in de lezing.

RET en ATO

RET-ATO collage
Op donderdag 16 mei heeft Paul Lorist op uitnodiging van Ben van Schijndel en Alwin Van Meeteren op de ALV van IRSE Nederland een inspirerende lezing gegeven over ATO bij de RET in relatie tot de plannen om de toekomstige vervoersgroei op te vangen.
Een verhaal over de toekomst, visie, dromen en lef. Na de lezing ontstond een interessante discussie met onze leden over kansen, mogelijkheden en risico’s voor Automatische Metro in Rotterdam.

Het RET-ATO fotoalbum op flickr vind je hier.

Railcenter- Digital Rail

IMG_1465
Op 28 maart was er een Technical Visit van de IRSE Nederland in het Railcenter. Thema was Digital Rail. De presentatoren Martin Beindorff, Robin Sluimer, Paul Kootwijk, Iwan van der Veer, Michiel van Brummelen, Henk-Jan Schonewille en Johan Hoogenbrug hebben op praktisch inzichtelijk gemaakt op welke wijze wij digitale technieken gebruiken om ons railnetwerk continu verbeteren. Voorbeelden zijn Augmented Reality (voorbeelden visualisaties wisselstellers en bovenleiding),  ERTMS, Internet of Things (plaatsen van sensoren)en ontwikkelingen op het gebied van data (OTL en Geïntegreerd Inwinnen). In december 2018 hebben we eenzelfde Technical Visit georganiseerd voor de ITC. Aanwezigen waren onder de indruk van de ontwikkelingen op het gebied van de datahuishouding van de toekomst.

De foto's van het bezoek aan Railcenter

Download hier de
presentatie OTL van Martin Beindorf en Robin Sluimer

Download hier de
presentatie ProRail Datalab van Paul Kootwijk

De video over de proef met
Data Driven Infra Onttrekking vind je hier

Waar gaan we heen met de trein?

collage 190228
Op 1 maart 2019 herhaalde “spoorprofesssor” Rob Goverde, met wie we samen Aspect2019 organiseren, zijn oratie gehouden op de TU Delft, voor de IRSE Nederland. Dit keer konden de aanwezigen wel vragen stellen! Als bedankje kreeg Rob zowel de nieuwe sjaal als de das omgedaan door Wendi. Download hier de sheets van de oratie van Rob Goverde.

Het jubileumjaar ten einde…..

Als derde en (voorlopig) laatste jubelfestiviteit van ons IRSE Nederland jubileumjaar stond op 27 oktober het bezoek aan en de lezing bij RailPro, met aansluitend een BBQ , op de agenda.
In een schitterend opgeknapte authentieke omgeving met prachtig weer werden we op het terras gastvrij door een barista ontvangen.

In de presentaties nam RailPro’s Wouter Lampe ons mee in de
generieke logistieke opgaven rondom het spoor en daarna wat meer specifieker in die van de seinwezen componenten.
In een mooi verhelderend betoog met presentaties over
materiaalbeschikbaarheid hoorden de aanwezigen van Jan Pieter Bakker over de zoektocht naar (kosten)balans van het op voorraad houden van reservedelen vs. het schadeprofiel bij onbeschikbaarheid.
Door de jaren heen hebben we een aardige hoeveelheid aan specials opgebouwd die allen hun eigen ‘spare part’ uitdagingen kent. Een heel complexe klus …

Ook in de toekomst wil RaiPro zijn steentje blijven bijdragen. Vooral op het vlak van monitoring denkt RailPro in de toekomst nog vele uitdagingen te kunnen gaan vervullen.

Peter Boom van voestalpine SIGNALING Siershahn, een nieuwe loot aan de VA tak, nam ons mee in zijn visie op hoe op basis van monitoring en het gebruik van big data het
onderhoud intelligent gemaakt en de beschikbaarheid van de assets verhoogd kan worden.

Na een korte pauze werd het tijd om het echte werk, buiten op ‘de werf’ van RailPro te gaan aanschouwen.
Sensationeel vuurwerk was zien bij het stomplassen en het profileren van spoorstaven, maar ook een wandeling over de werf en het bezoek aan de demo-opstelling van de monitoring sensoren was onderdeel van heerlijke zomer namiddag.

Daarna rondden we de viering van de echte 10e verjaardag van onze sectie, op de zaterdag voorafgaand aan het bezoek, af met een gezellige BBQ. Weerzien, uitwisseling van vakantie ervaringen, uitdagingen voor het komend jaar en niet te vergeten het bedanken van de sprekers en gastheren. Alles in de al vermelde heerlijke ambiance op een terras gelegen aan het Crailose spooremplacement.

Aan al het goede komt een einde… Alhoewel Wendi Mennen, onze voorzitter van de deze dag, ons wist te vertellen dat er mogelijk heel misschien toch nog een laatste (Nieuwjaars)borrel kan worden verwacht… Dit met een veel betekende blik en knipoog naar de penningmeester.

De foto's staan als gebruikelijk in een
album op onze flickr site.

Vol verwachting klopt ons hart….. op naar koning winter…